czwartek, 5 czerwca 2014

dorsz pieczony w folii z sosem brokułowym

1 duży płat fileta z dorsza
świeża pietruszka
świeży koperek
5 ząbków czosnku
1 brokuł
jogurt grecki
cebula
przyprawy
chili
papryka czerwona
bazylia
zioła prowansalskie
sól
pieprz
przyprawa do ryby


Do miski wlewamy oliwę i dodajemy do niej posiekaną pietruszkę, koperke, 3 ząbki czosnku, przyprawę do ryby, chili, paprykę słodką sól i pieprz. Mieszamy wszytsko. Smarujemy dorsza z każdej strony i zawijamy w folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
Sos:
Brokuła kroimy i gotujemy aż będzie bardzo mięki. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Ugotowany brokuł wrzucamy do miski, dodając cebulę i czosnek. Następnie dodajaemy jogurt grecki ( 1 duże opakowanie) i przyprawy chili, czosnek, bazylię, sól i pieprz. Wszystko miskujemy blenderem na gładką masę. Sos przelewamy do garnka i podgrzewamy.

Dorsza podajemy z brązowym ryżem, sosem i ewentualnie sałatą z oliwą i octem. Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz