czwartek, 5 czerwca 2014

bezglutenowe muffinki marchewkowe z polewą czekoladową i truskawkami,bez dodatku cukru

Składniki
(na 16 dużych muffinek)
Ciasto

 3 szklanki startej marchewki
2 jajka
2 szklanki mąki mąki gryczanej
ok. 3/4 szklanki oleju kokosowego 
1 duża pomarańcza
1 szklanka rodzynek 

1 szklanka daktyli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
szklanka posiekanych orzechów włoskich
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

2,3 łyżki fruktozy (opcjonalnie)
Polewa 
4 łyżki miodu
3 łyżki kakao

2 łyżeczki chilli2 łyżeczki cynamonu 
spora szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny

truskawki

Daktyle i rodzynki kroimy na bardzo drobne kawałeczki, mieszamy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i  startą z niej na drobnej tarce skórką. Odstawiamy na ok. 1 h do lodówki, po czym miksujemy na gładką masę.
Marchewki ścieramy na tarce ze skośnymi oczkami, dodajemy zmiksowane bakalie, wiórki kokosowe, sok z cytryny, olej i orzechy.
Do drugiej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, fruktozę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie łączęymy masę suchą z masą mokrą, delikatnie mieszając, żeby wszytskie składniki się połączyły.

Masę przekładamy do papierowych papilotek, delikatnie posmarowanych olejem (pędzelkiem). 
Pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez  ok. minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy polewę. Mieszamy wszytskie składniki, ostrożnie z chilli, żeby nie było za ostre. Nakładamy polewę na ostudzone muffinki i dekorujemy truskawkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz