wtorek, 27 maja 2014

Pieczony pstrąg z warzywami i pomidorowym sosem

2 świeże pstrągi
1 cytryna
2 małe cebule
masło
8 ząbków czosnku
cukinia
papryka
2 pomidory
jogurt naturalny
papryczka chili
koper
świeży imbir
sól
pieprz
kolendra
zioła prowansalskie
chili
miód

Cytrynę kroimy w łódki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy pokrojoną w pierścienie cebulę oraz 2 posiekane ząbki czosnku. Dusimy na wolnym ogniu 2-3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kroimy drobno kolejna 2 ząbki czosnku, koper i mieszamy z masłem. Dodajemy sól, pieprz, chili.

Prstrągi myjemy, skrobiemy z łusek, odcinamy głowy. Do środka pstrągów wkładamy usmażoną cytrynę z ceblą, po czym związujemy każdego pstrąga tak by farsz nie wypadł. Nąstępnie robimy 4 nacięcia (z każdej strony pstrąga) i umiesczamy w nich masło czonkowo koperkowe. Na koniec nacieramy pstrąga ziołami prowansalskimi, chili, czosnkiem i papryką. Układamy na pokropionym oliwą papierze pergaminowym. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku około 20 minut.

Warzywa:
Na oliwie podmażamy posiekaną cebulą, czosnek i chili. Po chwiwli dodajemy parykę i dolewamy odrobinę wody. Gdy papryka zmięknie dodajemy cukinię i dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku przyprawami.


Sos pomidorowy:
Na maśle dusimy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego następnie posieknay imbir (2 łyżeczki), 1 łyżkę miodu,. Całość zalewamy niewielką ilością jogurtu naturalnego i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.

Pstrągi podajemy w towarzyswie warzyw i sosu. Ja ułożyłam je na dzikim ryżu. Pycha :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz