wtorek, 10 sierpnia 2010

Muffinki czekoladowe z rodzynkami i migdałami

2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
2 tabliczki czekolady jedna mleczna druga biała
ok. 1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru pudru

1 szklanka kakao
3/4 opakowania migdałów ( pokrojonych w paski)
1 opakowanie rodzynek

Składniki "suche" mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wsypać do miski. Dodać pokrojoną czekoladę   w drobne kawałki, rodzynki i  połowę migdałów.Do drugiej miski zmieszać wszystkie mokre składniki" rozgniecione. Połączyć składniki mokre z suchymi. Po umieszczeniu muffinków w foremkach posypać je pozostałą ilością migdałów.
Rozgrzać piekarnik na ok. 220 stopni, ale piec muffinki w temperaturze 180 przez ok. 25 min.
Muffinki powinno się piec w specjalnej formie, ale ja zrobiłam je w zwykłych metalowych foremkach do babeczek wysmarowanych lekko olejem i bułką tartą.

Pycha !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz