ciasto kruche:
kostka margaryny
2 czubate łyżki smalcu
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1/2 paczki proszku do pieczenia
1 jajko
wszystkie składniki posiekać i wyrobić gładkie ciasto.
1/3 ciasta zamrozić, resztę włożyć na 2 godz. do lodówki
pozostałe ciasto rozłożyć na (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą)
średnio dużej blaszce i podpiec na złoty kolor.
(uwaga, żeby nie spalić, trzeba pilnować bo piecze się krótko)
jabłka:
3 kg jabłek (szara reneta) umyć, obrać, pokroić na 8 części wyciąć gniazda nasienne.
Na dno garnka nalać odrobinę wody (ćwierć szklanki) włożyć jabłka.
posypać cukrem (1/2 szklanki). Gotować bez przykrycia na małym ogniu, często mieszając, żeby się nie przypaliły. jabłka muszą byś rozgotowane, ale mogą być w kawałkach.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą (ok.2 mm.)
Letnie jabłka rozłożyć na cieście, posypać cynamonem (nie za dużo),
na to zetrzeć zamrożone ciasto, na tarce o dużych oczkach.
Wstawić do nagrzanego do 250 st.C piekarnika i piec na złoty kolor.
(Najlepiej piekarnik nastawić na wierzch).
Najlepiej robić jabłka 2 dni wcześniej, ciasto poprzedniego dnia, żeby było dobrze schlodIne.
Podawac na cieplo najlepiej z lodami kokosowymi :)
Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)
OdpowiedzUsuń