środa, 11 sierpnia 2010

Cukinia na ostro

Po obżarstwie muffinowo - szarlotkowym nie dopinam się w żadne spodnie, a o bikini to nawet nie wspomnę.  W sobotę Aśka organizuje imprezę, więc wypadałoby z ciastek przerzucić się na warzywa. Dziś zacznę cukinią, a od jutra same sałaty i żadnych węglowodanów :-P
A więc cukinia na ostro:

4 cukinie
250 gr boczku cienko pokrojonego w plastry
ząbek czosnku
2 papryki żółta i czerwona
4 pomidory
1 główka cebuli
ok. 8 liści świeżej bazylii
chili, tymianek, sól, pieprz
oliwa

Na patelni podsmażamy boczek z cebulą ( pokrojona w kostkę). Następnie dodajemy odrobinę soli i jak cebula puści sok dodajemy cukinię i paprykę. Gdy wszystko zmięknie wrzucamy 5 wyciśniętych ząbków czosnku,  i znowu solimy. Jako ostatnie dodajemy pomidory 9 pokrojone w kostkę) oraz przyprawy ok. 1 łyżeczka chili, szczypta tymianku oraz pieprz ( wg. uznania). Na koniec dorzucamy listki bazylii.

Cukinie możemy zjeść solo lub w towarzystwie ryżu z odrobina sosu sojowego ( ale to też wersja dla Airbusów).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz