1 średnia cukinia
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4łyżki patmezanu
5 łyżek płatków żytnich
garść prstek słonecznika
2 jajka
mąka żytnia
przyprawy
sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie
Brokuła gotujemy aż będzie miękki i bardzo drobno kroimy. Cukinię ścieramy na tarce. Do miski wkładamy nasze warzywa, dodając do nich 2 jajka, płatki żytnie, słonecznik, wycisnięte ząbki czosnku, cebulę. Powoli dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia (około 8 łyzek) tak żeby ciasto nie bylo żadkie i dobrze sie kleilo. Na końcu doprawiamy masę do smaku. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy i odkładamy na papier kuchenny do odsączenia tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz