poniedziałek, 16 września 2013

Roladki z bakłażana z orzechowym nadzieniem

Przystawka to pierwsze wrażenie wiec musi być smaczna, oryginalna ale w miarę prosta i szybka do zrobienia, żeby Pani domu miała czas na make up i takie tam :)
Do rzeczy. Potrzebne bedą:
2 średnie bakłażany
orzechy wloskie 200 gram
1 cebula
1 ząbek czosnku
pęczek kolendry
pęczek pietruszki
oliwa
ocet balsamiczny
sól
cynamon
chili
kurkuma

Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Nastepnie solimy i odstawiamy na 20 min ( żeby pozbyć się goryczy i zmniejszyć właściwości chlonne). W między czasie robimy nadzienie. Orzechy mielimy w młynku do bakali na drobny proszek. Dodajemy do nich drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dolewamy 3 łyżki octu, oliwę oraz około 3 łyżek wody. Kroimy drobno kolendrę i pietruszkę i takze dodajemy do orzechów. Doprawiamy cynamonem (1 łyżeczka), kurkuma(1 łyżeczka), chilii ( szczypta), solą i pieprzem do smaku. Mieszamy calość i odstawiamy do lodówki.
Baklażany lekko opłukujemy w wodzie z nadmiaru soli i smażymy na rozgrzanej olwie. Odkladamy na ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tluszczu.
Jak bakłażany wystygną układamy na nich pastę orzechowa i zawijamy w roladki.
Pycha :)
Dodatkowo zrobilam do nich dip z awokado coś na kaształt guacamole. Awokado z cytryną, pieprzem, solą i chilli utarte na gładko. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz