2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
opakowanie borówek amerykańskich
3 ,4 dojrzałe banany
1 szklanka mleka
2 tabliczki czekolady
ok. 1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru pudru
Składniki "suche" mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wsypać do miski. Dodać pokrojoną czekoladę w drobne kawałki (może być mleczna bądź biała) oraz borówki amerykańskie. Do drugiej miski zmieszać wszystkie :mokre składniki" oraz rozgniecione widelcem banany. Połączyć składniki mokre z suchymi.
Rozgrzać piekarnik na ok. 220 stopni, ale piec muffinki w temperaturze 180 przez ok. 25 min.
Muffinki powinno się piec w specjalnej formie, ale ja zrobiłam je w zwykłych metalowych foremkach do babeczek wysmarowanych lekko olejem i bułką tartą.
Przy podaniu można polać je odrobiną sosu toffi - wersja dla kwadransowych grubasów :-)
Hmmm... Mniam! :p
OdpowiedzUsuń