czwartek, 12 czerwca 2014

Kuskus z warzywami, kurczakiem i sosem sojowym

Potrzebujemy:

150 g kuskusu
2 filety z kurczaka 
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
½ papryki zielonej
1 cukinia
1 papryczka chili
1 cebula biała
świeży imbir ( kawałek około 3 cm)
sos sojowy
sól, pieprz, chili, papryka słodka
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
świeża kolendra

Umyte filety z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy ( chilii, papryka słodka, ziarenka smaku, czosnek), smażymy na oliwie. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, po chwili papryczkę chili i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dokładamy pokrojoną paprykę i na koniec cukinię. Dusimy parę minut ( można solać troszkę wody, aby warzywa się nie przypaliły), aż warzywa zmiękną i cała woda odparuje.
Kuskus wsypujemy do sporej miski,  zalewamy wrzątkiem – około 1 cm wody nad powierzchnie kaszki. Dodajemy sos sojowy ( ok. 1 łyżki). 
Na patelnię z warzywami dodajemy kurczaka i kuskus. Na koniec kroimy pietruszkę i kolendrę. Doporaiwmay przyprawami do smaku. Gotowe!


czwartek, 5 czerwca 2014

dorsz pieczony w folii z sosem brokułowym

1 duży płat fileta z dorsza
świeża pietruszka
świeży koperek
5 ząbków czosnku
1 brokuł
jogurt grecki
cebula
przyprawy
chili
papryka czerwona
bazylia
zioła prowansalskie
sól
pieprz
przyprawa do ryby


Do miski wlewamy oliwę i dodajemy do niej posiekaną pietruszkę, koperke, 3 ząbki czosnku, przyprawę do ryby, chili, paprykę słodką sól i pieprz. Mieszamy wszytsko. Smarujemy dorsza z każdej strony i zawijamy w folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
Sos:
Brokuła kroimy i gotujemy aż będzie bardzo mięki. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Ugotowany brokuł wrzucamy do miski, dodając cebulę i czosnek. Następnie dodajaemy jogurt grecki ( 1 duże opakowanie) i przyprawy chili, czosnek, bazylię, sól i pieprz. Wszystko miskujemy blenderem na gładką masę. Sos przelewamy do garnka i podgrzewamy.

Dorsza podajemy z brązowym ryżem, sosem i ewentualnie sałatą z oliwą i octem. Mniam!

bezglutenowe muffinki marchewkowe z polewą czekoladową i truskawkami,bez dodatku cukru

Składniki
(na 16 dużych muffinek)
Ciasto

 3 szklanki startej marchewki
2 jajka
2 szklanki mąki mąki gryczanej
ok. 3/4 szklanki oleju kokosowego 
1 duża pomarańcza
1 szklanka rodzynek 

1 szklanka daktyli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
szklanka posiekanych orzechów włoskich
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

2,3 łyżki fruktozy (opcjonalnie)
Polewa 
4 łyżki miodu
3 łyżki kakao

2 łyżeczki chilli2 łyżeczki cynamonu 
spora szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny

truskawki

Daktyle i rodzynki kroimy na bardzo drobne kawałeczki, mieszamy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i  startą z niej na drobnej tarce skórką. Odstawiamy na ok. 1 h do lodówki, po czym miksujemy na gładką masę.
Marchewki ścieramy na tarce ze skośnymi oczkami, dodajemy zmiksowane bakalie, wiórki kokosowe, sok z cytryny, olej i orzechy.
Do drugiej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, fruktozę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie łączęymy masę suchą z masą mokrą, delikatnie mieszając, żeby wszytskie składniki się połączyły.

Masę przekładamy do papierowych papilotek, delikatnie posmarowanych olejem (pędzelkiem). 
Pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez  ok. minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy polewę. Mieszamy wszytskie składniki, ostrożnie z chilli, żeby nie było za ostre. Nakładamy polewę na ostudzone muffinki i dekorujemy truskawkami. Smacznego!